История

Рейки е древно лечителско изкуство с непознат произход. Модерната система Рейки е позната от 1923 година, когато Микао Усуи един японски учител започнал да търси отговор на въпроса “Как Исус Христос лекувал болните само с едно докосване на ръката си ?” Един ден, в разговор с една група семинаристи на които им предстояло дипломиране, му бил зададен споменатия въпрос. Студентите искали да знаят, защо в днешни времена, нямало такива лечители като Христос, след като в библията пишело, че той бил казал на апостолите си “Лекувайте болните и съживявайти мъртвите”. Те искали потвърждение “на живо”, а не само теоретично, че този вид лечение е възможно.

Микао Усуи не можел да покаже на практика, как това лечение действало, а имал само непоколебимата вяра, че е възможно. Тъй като се почувсвал неспособен да отговори на студентите, а според японската традиция това било предизвикателство за неговата чест, той си подал оставката от поста на Ректор и напуснал Семинарията. В този ден взел твърдо решение да намери отговор на тази мистерия. След дълги проучвания по различни библиотеки, той достигнал до извода, че трябвло да намери отговора на друго място.

Пътувал непрестанно , в продължение на 7 години и посетил различни страни, между които Индия, Китай, Тибет. Изучил санскритски за да може да чете в оригинал древни индийски писания. След завръщането си в Япония в един древен будиски манастир открил древни ръкописи със странни символи, които имали връзка с лечителските способности на Христос, но все още не знаел как да активира и използва енергията.

Решил да се усамоти на връх Корияма и да медитира в продължение на 21 дни в пълен пост. На 21-ят ден една ослепителна светлина го озарила и го осенила през 7-та му чакра. Той изпаднал в транс и видял символи да танцуват пред него в огнен танц и получил посвещение от енергията. Разбрал как трябва да използва символите и как да инициира (синтонизира) последователи и ученици с тази енергия. Така той преоткрил хилядолетният метод на лечение, познат като Рейки.

Завръщайки се в Киото, Микао Усуи работил един продължителен период на улиците на града, като лекувал просяци и бедняци. След време разбрал, че някои от излекуваните много често се завръщали за ново лечение. Това го накарало да се замисли и да достигне до следният извод:

Пациента трябва да е отговорен за собственото си здраве, а не да остави тази отговорност за лечителя, който може да му даде енергия за да му помегне, но не и да го излекува.
Лечение, което е получено безвъзмездно не се оценява достатъчно от пациента. Той разбрал, че когато пациентите плащат за лечението, те го оценяват много повече, отколкото, когато го получават безплатно.
Разбрал също, че е много важно за хората да имат отговорност за собственото си лечение и че това се постига, когато станем канал за енергията, т.е. получим инициация (синхронизиране).

Освен това той изготвил няколко основни препоръки, които да помагат на всички и да им припомнят как трябва да живеят.Точно днес не се тревожи!

  • Точно днес не се гневи!
  • Точно днес бъди честен!
  • Точно днес уважавай родителите си!
  • Точно днес живей с чувство на благодарност и любов!

Микао Усуи преподавал и лекувал 7 години, той натрупал достатъчно примери, факти и ги представил на властите. След което му било разрешено да практикува. Сдобивайки се с разрешението той скоро след това открил своя школа в Токио, където били обучени много Рейки Мастери, които по-късно също създали много школи и клиники в Япония.

В САЩ и Европа Рейки достига през духовната линия на Д-Р Чуджиро Хаяши. Той станал Рейки Мастер и открил собствена клиника в Токио. Обучил 13 Рейки Мастери, сред които била и Хавайо Таката. Г-жа Таката преподавала предимно в САЩ и обучила 22 Рейки Мастера, чрез които се разпространява и в Европа.

Микао Усуи починал на 9 март 1926 г. в град Фукояма.

На надгробната му плоча пише “Ако Рейки може да се разпространи из цял свят, тя ще докосне човешкото сърце и нравствеността на обществото. Ще помогне на много хора не само като лекува болестите, но и Земята като цяло”.

Днес Рейки увеличава последователите си и се практикува от хора на всякаква възраст и по всички краища на света без значение от религия или цвета на кожата.


%d bloggers like this: